Son zamanlarda dolaştığım bloglarda gördüm ki kolay ekmek yapmak için makine şart değilmiş. Hem kolay hem sağlıklı hem de yoğurmadan! ekmek yapmak bir furyadır gidiyor. Ekmek yapmaya ilgisi olan pek çok blog sahibi benden önce bu ekmeği defalarca denemişler. Bu kadar tutulduğuna göre ben de deneyim dedim ve onlara hak verdim. Bu ekmeğin tadı da aynı bizim buralarda satılan Ata ekmeği gibi. Deneyenlerin pişman olmayacağını zannediyorum
Tarif zaten çok kolay. Sadece ekmek malzemeleriyle yapılıyor. Yani; (3 su bardağı) un, (1.5 su bardağı) su , (1 çay kaşığı) kuru maya ve (1 tatlı kaşığı) tuz.
Tüm malzemeler büyük ve derin bir kapta karıştırılıp 12-15 saat mayalanması için beklenir. Sonra mayalanmış hamur üstü unlanmış (susam çörekotu da ilave edilebilir) bir bezin üstüne alınır ve kenarları üste doğru katlanıp hafifçe yoğrulur. Hamur bezle birlikte yine derin bir kaba alınıp 1-2 saat beklenir. Bu sürenin sonunda ağzı kapaklı bir fırın kabına ( ben yemek tenceresini tercih ettim) bez üstte kalacak şekilde ters çevrilir. Önceden ısıtılmış 230 derece fırında önce ilk yarım saat tencerenin ağzı kapalı, sonra da -yaklaşık yarım saat daha-ağzı açık şekilde üstü kızarana kadar pişirilir. Herkese afiyet olsun, Allah ağız tadı versin.
harika bir ekmek tarifi.kesinlikle deniycam.elinize sağlık.ay mis gibi de kokuyordur...
YanıtlaSilSmilena, böyle bir ekmeği evde yapabileceğimi, hele ki bu kadar kolay olduğunu tahmin edemezdim. Deneyince sonucunu yazarsan sevinirim. Afiyet olsun.
YanıtlaSil