ÖZEL MATEMATİK DERSİ İSTEYENLER BURAYA

Ankara'da özel matematik dersi ya da ilköğretim düzeyindeki herhangi bir dersten özel ders almak isteyenler benimle iletişime geçebilir. Elektrik Elektronik Mühendisiyim ayrıca 2006 DGS Türkiye dördüncüsüyüm.































6 Temmuz 2009 Pazartesi

YOĞURMADAN EKMEK

Artık fırıncılara ekmek yok :p herkes kendi ekmeğini kendi yapmaya çalışıyor. Ama maalesef biz atalarımız kadar çalışkan değiliz. Evde ekmekle bir gün uğraşırız iki gün uğraşırız, sonra sıkılır yine hazır almaya başlarız. Ben de bir zamanlar kendi ekmeğimi evde yapma fikrinin cazibesine kapılıp bir makine aldım. Anlaşılan iyi bir marka değilmiş ki uzun olmayan bir süre sonunda haznesinin teflonu - çok dikkat etmeme rağmen- çizildi. Ben de sağlıklı olayım derken sağlığımdan olmamak için onu kullanmaktan vazgeçtim. Şimdi dolaplarımdan birinde yer işgal etmekten başka bir işlevi yok.

Son zamanlarda dolaştığım bloglarda gördüm ki kolay ekmek yapmak için makine şart değilmiş. Hem kolay hem sağlıklı hem de yoğurmadan! ekmek yapmak bir furyadır gidiyor. Ekmek yapmaya ilgisi olan pek çok blog sahibi benden önce bu ekmeği defalarca denemişler. Bu kadar tutulduğuna göre ben de deneyim dedim ve onlara hak verdim. Bu ekmeğin tadı da aynı bizim buralarda satılan Ata ekmeği gibi. Deneyenlerin pişman olmayacağını zannediyorum




Tarif zaten çok kolay. Sadece ekmek malzemeleriyle yapılıyor. Yani; (3 su bardağı) un, (1.5 su bardağı) su , (1 çay kaşığı) kuru maya ve (1 tatlı kaşığı) tuz.

Tüm malzemeler büyük ve derin bir kapta karıştırılıp 12-15 saat mayalanması için beklenir. Sonra mayalanmış hamur üstü unlanmış (susam çörekotu da ilave edilebilir) bir bezin üstüne alınır ve kenarları üste doğru katlanıp hafifçe yoğrulur. Hamur bezle birlikte yine derin bir kaba alınıp 1-2 saat beklenir. Bu sürenin sonunda ağzı kapaklı bir fırın kabına ( ben yemek tenceresini tercih ettim) bez üstte kalacak şekilde ters çevrilir. Önceden ısıtılmış 230 derece fırında önce ilk yarım saat tencerenin ağzı kapalı, sonra da -yaklaşık yarım saat daha-ağzı açık şekilde üstü kızarana kadar pişirilir. Herkese afiyet olsun, Allah ağız tadı versin.

2 yorum:

  1. harika bir ekmek tarifi.kesinlikle deniycam.elinize sağlık.ay mis gibi de kokuyordur...

    YanıtlaSil
  2. Smilena, böyle bir ekmeği evde yapabileceğimi, hele ki bu kadar kolay olduğunu tahmin edemezdim. Deneyince sonucunu yazarsan sevinirim. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil